humor

Humor

Begrebet humor stammer fra det gamle Grækenland, hvor de kloge hoveder, filosofferne, var af den overbevisning, at menneskets helbred og følelser blev kontrolleret af såkaldte humorale væsker, der flød rundt i kroppen. Humor er en ubalance i væskerne, et misforhold, der bringer smilet frem – og latteren – ved større misforhold

Alle mennesker reagerer på humor ved f.eks. at smile eller grine af noget sjovt, men hvad der er sjovt for den ene kan virke mærkeligt, absurd eller måske direkte frastødende på en anden. Faktorer som alder, køn, kultur og uddannelse har indflydelse på personers humoristiske sans. F.eks. vil børn og unge typisk være godt underholdt af såkaldt ”falde-på-halen-komedie” såsom tegnefilmskaraktererne ”Tom og Jerry” eller gode gamle Charlie Chaplin, hvorimod et mere modent publikum vil foretrække en mere subtil form for humor som f.eks. satire.

Der findes mange forskellige former for humor. Blandt andet kan nævnes: sort humor, syg humor, galgenhumor, plat humor, underspillet humor, sarkasme, ironi og selvironi. Som nævnt er der mange forskellige faktorer, der spiller ind i forhold til, hvad man synes er sjovt. – f.eks. er geografisk beliggenhed og kulturelle forskelle afgørende for, hvad der morer én. Tænk blot på århushistorierne og jydernes øgenavn for Sjælland; ”Djævleøen”, for ikke at tale om den såkaldte Muhammedkrise, der jo som bekendt opstod på baggrund af nogle tegninger, hvor intentionen var, at de skulle være satiriske og dermed humoristiske.

Verdens ældste vittighed er fra Sydirak og er ifølge engelske forskere ca. 4000 år gammel. Den lyder som følger: ‘Noget, der aldrig er sket siden tidernes morgen: En ung kvinde pruttede ikke i sin mands skød’. Er det sjovt? Det kan vist diskuteres! Men det viser, at humor ændrer sig med tiden, og at tabuer altid har været en vigtig ingrediens i vittigheder. Lad os lige afslutte med en nyere vittighed med århusianere som ofre: ”Hvorfor putter århusianerne p-piller i sovsen? – For at den ikke skal blive tyk!” Ha, ha, haaa!

Opgave 1. Dialog – lyt og identificér

 

Udskrift af samtalen – V